Loft Renovation in Font Honrada Barcelona / Forma

first_imgArchDaily Spain “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/895270/loft-renovation-in-font-honrada-barcelona-adrian-elizalde-architecture Clipboard Loft Renovation in Font Honrada Barcelona / Forma Loft Renovation in Font Honrada Barcelona / FormaSave this projectSaveLoft Renovation in Font Honrada Barcelona / Forma Save this picture!© Adrià Goulà+ 18Curated by Danae Santibañez Share Area:  46 m² Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/895270/loft-renovation-in-font-honrada-barcelona-adrian-elizalde-architecture Clipboard Loft Architects: Forma Area Area of this architecture projectcenter_img Year:  “COPY” 2018 Projects Photographs CopyLoft, Renovation•Barcelona, Spain Manufacturers: Cosentino, Luz NegraSave this picture!© Adrià GoulàRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsDoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Sliding Door – Rabel 62 Slim Super ThermalDoorsdormakabaEntrance Doors – Revolving Door 4000 SeriesDoorsLonghiDoor – HeadlineText description provided by the architects. The project presents the renovation of an apartment in a building of 1916 located in the old town of Barcelona. It has a surface of 46 sqm and originally presented a decayed image and excessively subdivided with rooms. The two windows of the façade are the only ones able to use for ventilation and natural illumination. It has a very small service yard that is closed and an elevator added later occupying most of it. The main goal has been to achieve the maximum use of natural light and ventilation in the apartment. Strategy, accumulate the servant area and storage on the opposite side of the facade to free the rest of the apartment and the living areas can enjoy the outside windows. We took advantage of a recessed wall of the perimeter wall to place the kitchen. Save this picture!Floor PlanLoftThe structure walls of the building are in the perimeter of the apartment, which enabled us to demolish all the interior partitions resulting in a diaphanous space. The dwelling is then considered as a loft, we simplified the new distribution to obtain a large and open space being able to enjoy the light and ventilation of the two windows in the facade. Only the perimeter walls reach the ceiling being able to perceive the whole space from anywhere of the apartment, the wardrobe and WC are the only closed spaces that are placed as boxes transversally to the space offering privacy to the bathroom. Save this picture!© Adrià GoulàSave this picture!© Adrià GoulàOpen boundariesThe apartment is a linear succession of three big spaces connected with a big freedom of relationship: servant area/bedroom/living room. We designed interior boundaries to create different degrees of privacy and use between the spaces.Between the servant area and the bedroom, the alignment of the last box matches a sudden change of materials creating a strong limit. Perceptively you can distinguish two different spaces.Between the bedroom and the living room, where the structure beams change direction, we designed a sliding and folding door system creating an intermediate flexible membrane that allows you transform the space. The doors move individually creating a dynamic composition of the limit and countless positions and degrees of relationship. Save this picture!© Adrià GoulàMaterialityThe first action undertaken was to remove all the materials overlaid during the years to reach the traditional building elements. The new materials included, though clearly contemporary, discuss harmoniously with the old creating a feeling of unity and timeless atmosphere. We stripped the paint of the wooden beams to enhance the feeling of a continuous ceiling. The boxes for the wardrobe and WC were built with modern airbricks without plastering so that the texture contrasts with the exposed old brick wall that runs through the apartment. We painted white the back of the apartment to improve natural light as it is the darkest area and highlight the original ceramic tiles relocated in the servant areas. Save this picture!Model – Axonometric ViewProject gallerySee allShow lessWorld’s First 3D-Printed Concrete Housing Project to be Built in EindhovenArchitecture News7 Lessons from New York’s New Affordable Housing Design GuideArticlesProject locationAddress:Carrer de la Font Honrada, 08004 Barcelona, SpainLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Photographs:  Adrià Goula Manufacturers Brands with products used in this architecture project CopyAbout this officeFormaOfficeFollowProductsWoodBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingLoftRefurbishmentRenovationSagrada FamiliaBarcelonaSpainPublished on June 01, 2018Cite: “Loft Renovation in Font Honrada Barcelona / Forma” [Renovación de un Loft en Font Honrada Barcelona / Forma] 01 Jun 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodWood Siding in KSR Villa BodrumRailing / BalustradesMitrexIntegrated Photovoltaic Railing – BIPV RailingMetal PanelsAurubisCopper Surface: Nordic DécorWindowsAir-LuxSliding Window – CorneringWoodBruagRoom Acoustics – Interior Cladding PanelsSinksBradley Corporation USASinks – Frequency® FL-SeriesMetal PanelsTrimoInternal Walls – Trimoterm, Qbiss OneGlassSolarluxWintergarden – SDL Akzent plusSystems / Prefabricated PanelsInvestwoodCement Bonded Particle Board – VirocPaintKEIMMineral Paint in Hunters Point LibraryCabinetsburgbadMid-Height Cabinet – EssentoSignage / Display SystemsGlasbau HahnMuseum Display CasesMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img